mandag 29. desember 2008

Dubai

Nå sitter jeg på flyet til Tanzania uten sokker og fryser på beina.. Det er det verste som finnes. Utenom det som ligner på en ekkel pastasaus som er smørt fint utover hånden min. Hva er det for noe? En manet? Det er hvertfall det det ligner mest på. I går var vi på desert safari og midt ute i ørkenen kunne vi få gratis henna tattoos.. Jeg var utrolig skeptisk og så på alt det stygge folk fikk tegna på huden sin. Sissil fikk en med noe blomster og noe greier som så ganske bra ut på underarmen. Så til slutt tenkte jeg "hvorfor ikke? det er jo gratis". Så planen min var å få henne til å tegne en sommerfugl på hånden min, teste skillsa hennes liksom. Men jeg endte opp med den styggeste tegningen jeg har sett i hele mitt liv, på hånden.. Sykt gøy! Jeg og Sissil kunne ikke la være å le av den stygge "maneten" dama hadde tegna.. Etter 5min bestemte jeg meg for at jeg ikke kan gå rundt med dette på hånda i 10dager.. Da jeg skulle reise meg, greide jeg å sette meg på hånda, brunt gøsj på baksiden av låret. Jeg gikk for å vaske vekk både tegningen på hånda og sølet på låret. Da jeg stod å vasket vekk det brune gøsjet inne i et blikkskur midt inne i ørkenen tror jeg folk så litt rart på meg. Det så jo ut som jeg hadde klart å bæsjet på lårert mitt. Noe jeg faktisk ikke tror er så vanskelig å få til på toalettene midt inne i ørkenen. Jeg fikk et par rare blikk kan du si.. Uansett såå vakset jeg vekk hennaen på hånden, men den sitter som bare det. Rart! Jeg tok den jo bort etter 5min.. Sissil hadde også en i nakken i 1time og den er mye, mye svakere enn klatten jeg har på hånden. Håper den går bort snart. Flaut!

På morgenen den 28. stod vi opp og hadde vår første frokost på hotellet.. Nam! Juice med sukker, melk med sukker, brød med sukker, pommes frites med sukker.. Forundrer meg ikke om det var sukker i vannet også. Jeg innså da at jeg trolig nok kommer til å spise loff med syltetøy til frokost hver dag i 5måneder. Sykt trist tanke.. Sukker med sukker på.
Vi dro deretter på en guidet city tour i en liten bil, som jeg tror vi fikk mye mer utav enn å sitte på en buss med masse folk. Det var meg og Sissil og et engelsk ektepar i bilen. Jeg tror ikke de hadde det mmorsomt i det hele tatt, jeg tror kanskje de hatet hverandre og hvertfall oss.. Når de så at vi, to ungdommer skulle være med på city touren deres stakk de bare nesen i været. Eller.. Damens nese sdå ut som den hadde blitt påkjørt og pekte egentlig nedover uansett hvor mye hun prøvde å peke dne i været. Vi har en liten anelse om at de bare dro til Dubai for å skryte til vennekretsen sin og brydde seg ikke stort mye om hvva vi faktisk opplevde på touren.

Æsj, jeg har en manet lignende ting på hånda. Senere dro vi på et såkalt desert safari hvor vi ble hentet av samme type bil som vi hadde på city touren. Bare det var en annen guide denne gangen. En guide som ikke sa et ord, han kunne ikke engelsk. Ikke så kult når du betaler masse penger for å dra på en slik turist tour. Det gjorde ikke meg så mye egentlig, men de andre erget seg ganske myre over det. Da vi kom inn i bilen satt allerede 4stk der. En familie tenkte jeg, Besteforeldre og mann og kone. Besteforeldrene på max 65. Vi dro utover mot den store ørkenen og vi hadde føreste stopp på en øde plass med ikke annet enn en vei, en restaurant og en butikk. Type skrekkfilm i mørket? Slik en ser på amerikanske skrekkfilmer hvertfall. Vet ikke om de har så mange mutant villages, byer av voks eller galne motorsag menner i Dubai, men det kunne vært et bra filmspot. Da vi gikk ut av bilen kom alle løpende bort og skulle lokke oss inn i butikken sin, som var ganske dyrt og alle inntektene deres kommer nok av slike turer som dette. "Ånei!" tenkte jeg, vi har kommet på en syk, syk turist tour. En mann kom bort med en ørn på armen og spurte om jeg ville klappe den. "kult med ørn tenkte jeg" og klappet den, han plasserte hansken med ørnen på hånden min og så fort jeg sa jeg hverken hadde kamera eller penger tok han denn bort fra meg. Stakkar ørn, han hadde en lue på seg, slik han ikke kunne se.. Fun fact: I Dubai har de verdens eneste (tror jeg) ørne/falke/whatever SYKEHUS! De har gjennomsnittlig 50 pasienter dagen, som er ørner/falker/whatever. Ganske kult!

Vi kjørte videre inn i ørkenen og opp, over, ned, bort og opp igjen på de fantastiske sandynene. Det var ganske gøy, men kunne gått litt fortere! Sjåføren hadde ikke på setebeltet sitt, så da flekket jeg også av mitt belte og det ble bittelitt mer spennende. Vi kom fram til en liten bane med 4-hjulinger som kostet 200kr å leie. No way!
Deretter kjørte vi enda en tur opp i sanddynene og kom tilbake til samme plass til slutt. Nå var det kameler her
I løpet av dagen kom vi i snakk med familien som vi satt i bilen med var opprinnelig fra Trinidad, men hadde bodd i Holland nesten hele sitt liv. Det var heller ikke kone og mann, det var faktisk besteforeldre, kone og sønn! Bestefaren var 92 år!
Det sa de først til oss når han satt seg oppå kamelen for å ta seg en ridetur! Helt sykt! En 92åring som ville ri en kamel! Kameler er jo helt craaaazy når de reiser seg opp og setter seg ned. Jeg har aldri sett en så sprek 92åring før. No offence til alle 92åringer som leser dette..
Den yngste sønnen hadde grått hår, og jeg har ikke peiling på hvor gammel han var. Men han var hvertfall en utrolig kul fyr! Han drev med sånn enpowerment seminarer, body, mind, soul opplegg for å få kontroll over ditt eget liv. Grafitti og maling hadde han drevet på med siden han var kid, vegetarianer hadde han også vært av og på i de siste 6-7 årene. Kult det, men forstår ikke hvordan folk kan være vegetarianere og plutselig spise kjøtt av og til. De har jo the facts liksom. De har jo tenkt grundig gjennom det, men spiser plutselig litt kjøtt uansett om de vet hva de spiser. vel vel!

Vi satt i en liten leir midt i ørkenen hvor alt var paid for, sykt turist!
Te, masse, masse god mat, drikke (ikke alkohol siden det var helligdag) og selvfølgelig shisha! Sandboarding var vi syykt klare for, det var vel helst derfor vi ble med på denne turen, men det hørte vi ikke noe om. Helt til vi spurte noen andre enn sjåføren vår. Uheldigvis var sanden altfor dårlig til å stå på brett i om vinteren, så de hadde droppet det. I shisha-rngen traff vi en liten gjeng fra Iran, som spurte etter nr mitt og ga meg et kyss på halsen.. Ganske awkward...

Vi avsluttet den siste kvelden av Dubai-turen med en tur til verdens største gullmarked, Gold Souk! Vi spaserte bare rundt og window-shoppa litt, vi har ikke akkurat råd til å kjøpe gull på vårt budsjett..
Sissil fant seg et fint kashmir skjerf i en butikk ved gullmarkedet og vi begynte å prute. Vi hadde ikke mer DHS igjen så vi måtte betale med dollar. Det endte opp med at vi betalte 68kr, fikk et skjerf som vi skulle betale 35kr for, i tillegg til 110kr i DHS! Bra kjøp eller?!

Etter 2 hele dager i Dubai sitter jeg igjen med mange inntrykk og føler vi har fått opplevd utrolig mye på så kort tid. Hadde vi hatt en dag til vet jeg ikke hva vi fattige backpackere skulle ha funnet på. Dubai er en by med mange sider, men jeg frykter det blir en by med bare en side til slutt. Hele Dubai er ett stort prosjekt hvor alle rike investorer putter sine penger. Alle byggene er one of a kind og de mest fancy i verden. Imponerende arkitektur! Alle de store selskapene i verden bygger kontorer her og byen er delt opp i sektorer. Business Bay er et område som skal til slutt være området for 260 og noe business bygg. Healtch Care City er et annet område hvor alt som har med health care og sykehus skal ligge. Byen har også markeder delt opp i electronics market, gold market, spice marked osv. Jeg ser for meg at det må bli enormt med konkurranse blant butikkene i områdene. Hadde det ikke vært bedre hvis det hadde vært litt spredd så hadde alle tjent penger og folk hadde kommet seg på sykehuset litt fortere? Jeg tviler ikke på at de har en ordning på det når det gjelder ambulanser i slik en by.
Dubai har så utrolig mange prosjekter på gang, og f.eks Palme2 (Palm Deira) skulle vært ferdig i 2008, men er nå utsatt til 2010 pga finanskrisen. Det bygges over heeeeleee byen, det er helt sykt! Og det er stooore distanser mellomm alt. Jeg håper de har ressurser til å bli ferdig me de utallige prosjektene til slutt, selvom Dubai ser ut som et uendelig prosjekt. Håper bare ikke det blir endene opp som en ghost town med halvferdige bygninger over alt!

Det er ikke bare Norge som er flinke på velferd, skulle faktisk tro Dubai er bedre! De setter absolutt alle i jobb, har de ikke jobb får de trygd. Health care er også gratis. Siden det bygges så mye fancy i Dubai, må det jo litt riving av gamle bygg til. Så staten bygger nye bygg til innbyggerne sine, staten velger hvordan utsiden skal se ut, og du velger akkurat hvordan du vil at innsiden skal se ut! Ganske fantastisk! De som ikke har et hus, får et hus. Innbyggerne i Dubai er utrolig hyggelige og det er ikke så mye masing om å kjøpe ditt og datt slik som i andre sørlige land.
Staten bruker ikke bare penger på innbygerne sine, men også seg selv. Kongen av Dubai eller hva han nå enn kalles deler ut eiendommer som bare det til familien sin. Tanter, onkler brødre og søstre får kilometre med eiendom og palasser! Tanten har eksklusivt gress fra Australia på utsiden (vel å merke) av muren som går rundt eiendommen til palasset hennes.

Dubai er en fantastisk by og jeg har lyst til å dra tilbake når de blir ferdige med flere av de store prosjektene sine.
Det som er litt skremmende med hele opplegget er at det kanskje ikke blir så mye av det gamle arabia igjen i byen til slutt. Og at det ikke blir en ghost town. PeaceIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar