fredag 13. februar 2009

Buenos Aires


Oi! Er vi i Europa?
Buenos Aires ser faktisk ikke særlig Sør-Amerikans ut. Alle byggningene og gatene har europeisk preg og kloakksystemet virker også ganske europeisk! Man kan kaste toalettpapir i toalettet her! Woha!
Vi startet oppholdet ved å vandre rundt i byen for å finne billige hosteller. Det var en deilig følelse å vandre ut av et hostell fordi det var 10kr for dyrt og deretter gå til neste. Vi er backpackere og har ikke så mye penger.. Vi sier oss ikke fornøyde med det første, beste og som regel dyreste.
Det ble lange dager med vandring rundt om i Buenos Aires. Vegetarrestauranter, shoppinggater, severdigheter og flyselskaper.
I Buenos Aires spiste jeg både på den dårligste og beste (i Sør-Amerika hvertfall) vegetarrestauranten jeg har spist på.
Den dårligste var så utrolig ekkel, det var en fattig buffet hvor alt var kaldt og alt smakte piss og jeg fant også en bille eller to i maten. Og denne restauraten sto i Lonely Planeten. ÆSJ!
For å finne den beste restauranten måtte vi vandre gjennom mørke gater med masse søppel og uteliggere. Ganske skummelt, men det var så syyyykt verdt det! Jeg kunne godt blitt ranet, bare jeg hadde fått spist deer etterpå.
Det var en typ buddhistisk restaurant med buffet med helt sykt gode kjøtterstatninger. Nam! Hadde lett gått tilbake, bare synd vi var der vår siste dag.. Typisk!

Buenos Aires virker som en ganske stor by med store distanser. Men egentlig er det ganske lett å komme seg rundt, ikke bare med buss og metro, men også for fot. På kartet ser det langt ut, men begynner du å gå er du plutseig der. Vi gikk nesten overalt hvor vi skulle. Ganske greit! her finnes også verdens breieste avenue btw.

Den ene kvelden opplevde vi noe helt sinnsykt!
Vi var på metroen og skiftet linje for å komme oss hjem. Vi så det var litt røyk litt inne i itunnelen, men tenkte ikke noe over det. Dørene prøvde å lukkes en gang, to ganger, tre ganger. Folk begynte å gå ut for å se hva som skjedde. Røyken hadde spredd seg ganske mye. En person gikk, en annen person gikk, plutselig løp ALLE mot utgangen. Det var helt sykt, alle var dødsredde, tok undene over skulderen og løp for harde livet.
Vi kom oss til slutt ut og opp av kaoset, da kom politiet og brannvesenet. Vi fikk til slutt med oss at det var brann nede i tunnelen. Hvordan den var blitt startet fikk vi aldri vite.
Vi var på metroen og klar for å kjøre rett inn i flammene. Wow!
Ganske sykt å tenke på. Tenk hvis metroen hadde kjørt.. Plutselig hadde vi vært i et flammehav under bakken. Shit!
Vi vandret til slutt hjemover og var klare for å lese om det i avisene dagen etterpå. Men det sto ingenting.. Rart. Metroen var jo full av røyk, det brant!
Det er også ganske sykt å se hvordan en person som er skrekkslagen og begynnerb å løpe kan dra med seg absolutt alle, selvom det kanskje ikke hadde vært noe farlig.

En annen ting jeg ble overrasket over var da vi gikk inn på Carrefour Express med noen poser. Vi ble stoppet og de kastet posene våre i en bag, som de låste med en nøkkel. EN LÅST POSE! What?
Snakker om sikkerhet. Store kjeder gjør meg forbannet! Hva med å stole på folk? Selvom et par folk stjeler av og til har dere penger nok til å gå langt i overskudd. Å låse ting inne i poser mens vi er i butikken skaper jo bare et samfunn hvor ingen stoler på hverandre. In the long run separerer det jo bare folk. Alle er så redde for sine eiendeler at ingen tør å dele noe lenger, kanskje ikke snakke en gang. Jeg synes det er litt i feil retning.. Veldig i feil retning. Da vi kom til kassen ga kasseånnasen meg kvitteringen og jeg sa nei. "Jo, du må ha an me for å komme ut av butikken". Her er det ganske lett å bli anklaget for stjeling to meter lenger borte fra hvor du betalte for der. Har du ikke papir og bevis på at du har betalt for det har du stjålet. hmm? Selvom det bare er en butikk så har det innflytelse på samfunnet. Teit!

Det er andre måter en merker at det er en ganske vestlig by, det finnes mer Burger King og McDonalds restauranter her enn noe annet. Dør i dør. Alltid! De ligger på hver block, hver 50 meter. Det er helt sykt!
En annen måte å se det på er på solbrillene. En merker hvor vestlig en by er ved å se på solbrillene de selger. I Tanzania hadde de ingen kule briller, i Brasil var det et skritt lenger mot kule briller og i Buenos Aires solgte de kule briller over alt.. Det er sant!

Vi tok også en tur til Recoletta, det rike området for å se på den kjente cemetaryen. Gravgård? er det det det heter på norsk? detdetdet.
Her ser en hvor forskjellige områdene i en by kan være. Her var det rike kjøpesentre, restauranter og personer som vandret rundt. Ingen søppel.
I noen av de andre områdene vi har vært er det uteliggere, søppel, ingen kjøpesentre, bare små butikker osv. Jeg kan ikke tro det er samme by.
Det er ganske rart at en cemetary har blitt en turistattraksjon. Vi vandret rundt der inne og så på alle de små husene som jeg ikke kommer på hva heter akkurat nå. Det er ingen små gravstøtter her, bare små hus som er pyntet på alle slags måter. Evitas grav var også her.
Det er så rart at vi vandrer rundt her og ser på husenne til døde personer. Whats up with that? Folk springer rundt med kameraene og tar bilder av seg selv foran graver. Hæ? Det virker egentlig ganske rart for meg.

Selvom det eneste som ikke var europeisk med Buenos Aires var menneskene var det en ganske bra by!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar